Skip to main content

Private lease en uw nieuwe hypotheek

private lease

De auto waar u al een tijd in rijdt is hard toe aan vervanging. Via private lease schaft u een nieuwe auto aan. Hoe mooi kan het zijn: voor een vast maandbedrag rijdt u zonder zorgen een nieuwe auto. Maar wat zijn de financiële gevolgen?

De populariteit van private lease neemt de laatste jaren snel toe. Steeds meer weggebruikers schaffen op die manier een nieuwe auto aan. Voor een vast bedrag per maand rijdt u in een nieuwe auto en hoeft u zich geen zorgen te maken over de wegenbelasting, afschrijving, verzekering, onderhoud en reparatie. Zelfs als u panne met uw auto heeft en langs de weg staat wordt u geholpen. Daarvoor sluit u wel een leasecontract af, meestal voor een periode van een aantal jaren. En dat heeft gevolgen voor uw financiële huishouding.

BKR-registratie

Sluit u een leasecontract af, dan krijgt u namelijk een registratie bij het BKR (Bureau Krediet Registratie) in Tiel. Het bureau legt alle langlopende financiële verplichtingen die u heeft vast. Behalve uw leasecontract worden bijvoorbeeld ook uw telefooncontract, persoonlijke leningen, doorlopend krediet of ‘in het rood staan bij uw bank’ vastgelegd.

Tienduizenden euro’s

Een nieuwe financiële verplichting, bijvoorbeeld het afsluiten van een hypotheek, wordt dan ook eerst getoetst in Tiel. Het maandelijkse bedrag voor uw private lease wordt door het BKR als twee delen gezien: kosten en een lening (afschrijving en rente). Van het totale leasebedrag  wordt 65 procent als lening aangemerkt. Van dit bedrag wordt twee procent in mindering gebracht op wat u maximaal kunt uitgeven aan uw hypotheek. Daardoor daalt de maximale hoogte van uw eventuele hypotheek. Dat kan al snel enkele tienduizenden euro’s lager zijn.

Rekenvoorbeeld:

Jeroen en Marloes willen een auto gaan aanschaffen via private lease. De private lease voor de nieuwe auto kost 300 euro per maand en dat vijf jaar lang. De totale kosten bedragen in dit geval 300 euro x 60 maanden is 18.000 euro. Een deel hiervan wordt geregistreerd bij het BKR, 65 procent van 18.000 euro is 11.700 euro. De geldverstrekker ziet 2 procent van 11.700 euro is 234 euro maandelijks als een financiële verplichting. Dit betekent dat Jeroen en Marloes tienduizenden euro’s minder aan hypotheek kunnen lenen.

Van A tot Z

Overigens zijn de mogelijke gevolgen van private lease wel in het contract opgenomen, maar wijst een autoverkoper u er niet altijd op. Daarnaast zijn mensen vaak zo blij met hun nieuwe auto dat ze het leasecontract niet van A tot Z doorlezen. Toch is het verstandig om het contract goed te bestuderen en ons om advies te vragen. Zeker als u van plan bent om op korte termijn een huis te kopen. Een leasecontract is niet van invloed op uw lopende hypotheek.

Meer weten

Heeft u een leasecontract en wilt u een huis kopen? Of staat u op het punt een leasecontract af te sluiten en heeft u geen goed zicht op de financiële gevolgen? Neem dan contact met ons op.