Skip to main content

Nieuwe hypotheekregels in 2020

hypotheek 2020

Ook in 2020 wijzigt weer een aantal hypotheekregels. Zo staat er voor tweeverdieners een belangrijke wijziging op de rol. Daarnaast is er een nieuwe NHG-grens, daalt de hypotheekrenteaftrek en wordt de fiscale bijtelling aangepast. We zetten de wijzingen voor 2020 op een rij.

Huishoudens die meer gaan verdienen kunnen in 2020 een hogere hypotheek krijgen, zo becijferde het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) onlangs. Huishoudens die hetzelfde inkomen houden daarentegen, kunnen minder lenen vanwege de gestegen prijzen.

Meer hypotheek

Voor tweeverdieners is er goed nieuws. Op basis van het gezamenlijke inkomen kunnen zij een hogere hypotheek krijgen. Vanaf 2020 telt namelijk het inkomen van de minst verdienende partner voor tachtig procent mee bij de berekening van de woonquote. Dit is het deel van het gezamenlijke inkomen dat besteed mag worden aan woonlasten. Op dit moment telt het laagste inkomen nog voor zeventig procent mee.

Lagere premie, hogere kostengrens

Voor de Nationale Hypotheekgarantie (NHG) gaat na de jaarwisseling de premie omlaag en wordt de kostengrens verhoogd. De premie daalt van 0,9 procent naar 0,7 procent voor de totale lening van uw nieuwe huis. De grens voor de aankoop van een huis stijgt van 290.000 euro naar 310.000 euro. Voor woningen waarbij energie besparende voorzieningen worden getroffen is de kostengrens 6% hoger, namelijk 328.600 euro.

Minder hypotheekrenteaftrek

In 2020 daalt het maximale belastingpercentage waarover u hypotheekrente mag aftrekken met drie procent naar 46 procent. Dit geldt voor mensen met een inkomen hoger dan 68.507 euro.

Lager eigenwoningforfait

Na 1 januari gaat het percentage voor het eigenwoningforfait omlaag, dit is een fiscale bijtelling voor uw koopwoning. Heeft uw woning een WOZ-waarde tussen de 75.000 en 1.060.000 euro dan daalt het percentage van 0,65 naar 0,6 procent.

Wet Hillen

De Wet Hillen wordt in een periode van dertig jaar afgebouwd, jaarlijks met 3,33 procent. Heeft u uw hypotheek afgelost, dan moet u toch inkomstenbelasting over het eigenwoningforfait betalen. De Hillen-aftrek is het verschil tussen het eigenwoningforfait en de aftrekbare kosten zoals hypotheekrente. Over 2020 heeft u op uw aangifte inkomstenbelasting nog maar 93,33 procent Hillen-aftrek.

Meer weten

Heeft u vragen of wilt u meer weten over de nieuwe hypotheekregels in uw persoonlijke situatie? Aarzel niet en neem contact met ons op.