Skip to main content

Minder kilo’s? Stel doelen!

weegschaal

Afvallen, meer bewegen en minder eten. Hoe vaak heeft u die goede voornemens al gemaakt? En hoelang duurde het voordat u weer in uw oude patroon terugviel? Dat gaat u dit jaar niet gebeuren! Stel doelen en maak een vliegende start, dan bent u al aardig op de goede weg!

Die extra kilo’s, elk jaar neemt u zich voor om het overdadig eten en drinken in de feestmaand december aan banden te leggen. Maar ja: coq-au-vin, boeuf bourguignon, kalkoen, glaasje bubbels of een oester. Zie al dat lekkers maar eens te weerstaan. In de eerste maanden van het nieuwe jaar is het dan ook stevig doorbijten om alle extra kilo’s er weer af te krijgen. Uiteraard zijn er moeilijke momenten, maar daag u zelf uit, verleg uw grenzen en stel doelen!

Doel 1: blokje om

Loop elke dag na het avondeten een blokje om. In plaats van op de bank neer te ploffen om naar de TV te kijken, trekt u naar buiten voor een wandeling. Elke dag een korte of langere wandeling. U haalt niet alleen een frisse neus, het is ook nog eens goed voor uw lijn en conditie. Geen wandelinspiratie? Download de app Blokje Om en loop elke dag een nieuwe route door uw wijk of omgeving.

Doel 2: blauwe maandag

Blauwe maandag – dit jaar op 20 januari - heeft verschillende betekenissen. De dag staat ook bekend als de meest treurige en deprimerende dag van het jaar. De eerste goede voornemens zijn vaak al gesneuveld en de eerst volgende vakantie duurt nog even. Vindt u het lastig om u aan de goede voornemens te houden? Prik telkens een streefdatum niet te ver weg, zodat het haalbaar blijft.

Doel 3: pak de fiets

De jaarlijkse hoeveelheid regen in Nederland valt in 570 uur, omgerekend zo’n 24 dagen. Er is dus geen enkel excuus om niet naar uw werk te hoeven fietsen. Stel: u fietst elke dag in totaal 20 kilometer naar uw werk (heen en terug). Dan fietst u per jaar (minus vakantie, vrije dagen, geen zin, ziek, afspraken etc.) toch al snel zo’n 2000 kilometer per jaar. Op Strava kunt u uw prestaties delen met vrienden of collega’s. Dat is een mooie stok achter de deur!

Doel 4: eet gezond

Minder vet, minder koolhydraten en minder vaak eten. Ga het komend jaar voor de gezonde kost, zoals groente en fruit. Drink bijvoorbeeld overdag groene smoothies en eet pas ’s avonds een gewone maaltijd. Dat scheelt al snel heel wat kilootjes. Probeer dat frietje mayo, broodje hamburger en gefrituurde kippenpootje zo lang mogelijk uit te stellen. Vergeet niet voldoende water en thee te drinken!

Doel 5: Maak er een gezond en sportief 2020 van!