Skip to main content

Het coronavirus

coronavirus

Het coronavirus heeft ook Nederland bereikt. Mensen nemen verschillende voorzorgsmaatregelen, maar heeft u al eens aan uw verzekeringen gedacht? Is een vakantie bijvoorbeeld te annuleren? Wij zetten een aantal belangrijke vragen voor u op een rij.

Ik heb een reis gepland naar een gebied waar het coronavirus geconstateerd is. Kan ik een beroep doen op mijn annuleringsverzekering?

Nee, meestal niet. De annuleringsverzekering richt zich doorgaans alleen op risico’s van de verzekerde zelf en zijn directe omgeving (u wordt ziek of één van uw ouders overlijdt). Wat er op uw bestemming gebeurt, vormt dus meestal geen geldige reden om te mogen annuleren. Er zijn echter zogeheten ‘allrisk’ annuleringsverzekeringen die wellicht wel dekking bieden.

Wilt u weten hoe het bij uw annuleringsverzekering is geregeld, neem dan contact met ons op.

Ik ben van plan om af te reizen naar een gebied waar het reisadvies nu oranje of rood is. Ben ik verzekerd?

U loopt kans dat u dan onverzekerd bent. Neem daarom contact met ons op of met uw reisverzekeraar.

Als er in Nederland een gebied wordt afgesloten door het virus, maar ik heb een weekendje weg geboekt in dit gebied, kan ik dan wel een beroep doen op mijn annuleringsverzekering?

Nee, bij een annuleringsverzekering maakt het niet uit of de bestemming zich in het buitenland of in Nederland bevindt. Een annuleringsverzekering richt zich doorgaans alleen op risico’s van de verzekerde zelf en zijn directe omgeving (u wordt ziek of één van uw ouders overlijdt). Wat er op uw bestemming gebeurt, vormt dus meestal geen geldige reden om te mogen annuleren.

Ik heb het virus. Kunnen andere mensen mij aansprakelijk stellen als zij door mij besmet raken?

Waarschijnlijk niet. Om iemand aansprakelijk te stellen voor schade, moet men kunnen aantonen dat u opzettelijk de schade heeft veroorzaakt of dat die is ontstaan door bewuste roekeloosheid. Dat is zo in de wet geregeld. Dat zal in de praktijk erg lastig worden om aan te tonen.

Bron: Verbond van verzekeraars

Vragen?

Heeft u vragen over uw verzekering(en) en het coronavirus, neem dan contact met ons op. Ook kunt u zich online laten informeren over de stand van zaken, aangezien deze gegevens worden bijgewerkt wanneer dat nodig is. U kunt natuurlijk ook contact met uw reisorganisatie opnemen voor meer informatie.

Wilt u weten wat het meest actuele reisadvies is, klik dan hier.
Het Verbond van Verzekeraars heeft op haar site een speciale informatiepagina gemaakt over het coronavirus.   
Wilt u meer informatie over het coronavirus, ga dan naar de site van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu