Skip to main content

Nieuwe hypotheekregels in 2022

Hypotheekregels 2022

Een hogere hypotheek, minder hypotheekrenteaftrek en een hogere kostengrens bij NHG. Ook dit jaar verandert weer een aantal hypotheekregels. Wijzigingen die u meteen in uw portemonnee voelt of waardoor u mogelijk een hypotheek voor uw droomhuis kunt afsluiten. We zetten de wijzigingen voor 2022 op een rij.

Hoogte maximale hypotheek

Voor de bepaling van uw maximale hypotheek wordt gekeken naar de leennormen voor 2022 van het Nibud. Mensen met een inkomen tot 50.000 euro kunnen iets meer lenen. Verdient u meer dan 50.000 dan kunt u iets minder lenen.

Stijgt het inkomen in 2022 met de gemiddelde brutoloonstijging van 2,2 procent, waarmee het Centraal Planbureau rekening houdt, dan neemt de maximale hypotheek voor alle inkomenscategorie├źn toe.

NHG: hogere kostengrens

Koopt u een huis met Nationale Hypotheekgarantie (NHG) dan verandert de hoogte van de kostengrens. Voor de koop van een huis stijgt die van 325.000 euro naar 355.000 euro. Is het een energiezuinige woning dan is de grens zelfs: 376.300, dat is zes procent hoger. Voor de aanvraag van NHG daalt de eenmalige premie van 0,7 naar 0,6 procent.

Daling hypotheekrenteaftrek

In 2022 daalt het maximale belastingpercentage waarover u hypotheekrente mag aftrekken naar 40 procent. Dat is 3 procent minder en geldt voor mensen met een inkomen hoger dan 69.398 euro.

Minder hypotheek door private lease

Vanaf 1 april 2022 heeft uw priv├ę geleasde auto direct effect op uw maximaal afsluitbare hypotheek. Het contract wordt dan voor honderd procent geregistreerd bij het Bureau Krediet Registratie (BKR). Nu is dat nog 65 procent. Uw maximale hypotheek kan daardoor een stuk lager uitvallen.

Lager eigenwoningforfait

Na 1 januari daalt het percentage voor uw eigenwoningforfait ofwel de fiscale bijtelling voor uw koopwoning. Heeft uw woning een WOZ-waarde tussen de 75.000 en 1.110.000 euro dan daalt het percentage van 0,50 naar 0,45 procent.

Wet Hillen

De Wet Hillen wordt in een periode van dertig jaar afgebouwd met jaarlijks 3,33 procent. Is uw hypotheek afgelost, dan moet u toch inkomstenbelasting betalen over het eigenwoningforfait. De zogenaamde Hillen-aftrek is het verschil tussen het eigenwoningforfait en de aftrekbare kosten, zoals uw hypotheekrente. Over 2022 heeft u op uw belastingaangifte inkomstenbelasting nog maar 86,67 procent Hillen-aftrek.

De wijzigingen hebben in meer of mindere mate invloed op uw persoonlijke situatie. We brengen dat graag voor u in beeld. Wilt u meer weten, neem dan contact met ons op.