Skip to main content

Stijgende hypotheekrente, dit is wat u kunt doen

Hypotheek oversluiten

De agenda’s van hypotheekadviseurs lopen momenteel snel vol met afspraken. Veel mensen willen hun hypotheek nog snel oversluiten voordat de rente mogelijk verder stijgt. Door de hogere rente lopen uw maandlasten mogelijk op.

Vooral mensen met een variabele hypotheekrente willen snel overstappen naar een vaste rente. Aan de andere kant is de rente voor aanstaande huizenkopers nog steeds aan de lage kant. Wat zijn de mogelijkheden?

Oversluiten

Door de relatief lage hypotheekrente, kan oversluiten een interessante optie zijn. Uw maandlasten zullen daardoor dalen. Doet u dit tijdens de huidige looptijd, dan bent u boeterente en oversluitkosten verschuldigd. Door de lagere hypotheekrente heeft u wel minder hypotheekrenteaftrek.

Andere geldverstrekker

Aan het einde van uw rentevastperiode bent u vrij om over te stappen naar een andere geldverstrekker. Hier zijn geen kosten aan verbonden. Uw huidige geldverstrekker moet wel een nieuw aanbod doen. Maar u bent vrij om te kiezen voor een andere geldverstrekker. Wellicht kunt u elders een interessantere deal afsluiten.

Bij het oversluiten kunt u bijvoorbeeld ook de kosten van een verbouwing of verduurzaming van uw huis meefinancieren.

Nieuwe hypotheekvormen

Hypotheken gaan met hun tijd mee. Mogelijk is het interessant om van hypotheekvorm te veranderen. Er zijn verschillende vormen en varianten, bijvoorbeeld (deels) aflossingsvrij, annuïtair of een (bank)spaarhypotheek. Binnen wettelijke kaders kunt u van hypotheekvorm veranderen.

Lagere maandlasten

Bent u op zoek naar lagere maandlasten, dan is dit het moment om extra af te lossen.

Uw huis is de afgelopen periode waarschijnlijk in waarde gestegen. Bij veel geldverstrekkers daalt dan de ‘risicoklasse’. In de meeste gevallen zit daar ook een lagere hypotheekrente aan vast. Door extra af te lossen met uw spaargeld daalt uw hypotheekschuld, dus ook uw maandlasten.

Extra kosten

Het oversluiten van een hypotheek brengt soms extra kosten met zich mee. Voor een deel zijn deze kosten aftrekbaar. Het oversluiten kan echter ook fiscale gevolgen hebben.

Wilt u een advies op maat? Neem dan contact met ons op.