Skip to main content

De hypotheekrente stijgt; wat nu?

rentestijging

De afgelopen jaren daalde de hypotheekrente naar een historisch laag niveau. Dat was een van de oorzaken van een oververhitte huizenmarkt. Al een flink aantal maanden werd er gespeculeerd; wanneer zou de hypotheekrente weer gaan stijgen? Dat moment lijkt nu aangebroken. Afhankelijk van de looptijd van de hypotheek is de rente nu gemiddeld 1,5 procent hoger dan eind vorig jaar.

Minder lenen

Wat betekent dit voor potentiƫle kopers? Als u op dit moment aan het zoeken bent naar een woning, dan kan de stijgende hypotheekrente een ongunstige ontwikkeling zijn. Als de rente stijgt, worden de maandlasten van uw hypotheek hoger. Hierdoor kunt u minder lenen. Het is belangrijk om altijd persoonlijk advies in te winnen op dit gebied.

Op de lange termijn kan de stijgende hypotheekrente ook een positiever gevolg hebben. De rentestijging kan er op den duur voor zorgen dat de huizenprijzen dalen. Maar dat is nog niet zeker. De krapte op de woningmarkt is namelijk nog niet voorbij.

Oversluiten?

Wat merken woningeigenaren van de veranderende hypotheekrente? Op zich weinig, zolang de rente op uw hypotheek nog voor langere tijd vaststaat. Loopt uw rentevaste periode binnenkort af, dan kan het nieuwe renteaanbod hoger uitvallen dan u in eerste instantie had verwacht.

Het kan in sommige situaties lonen om uw hypotheek over te sluiten of om te kijken naar rentemiddeling. Bij rentemiddeling kunt u overstappen naar een lagere rente terwijl de looptijd van uw hypotheek nog niet voorbij is. De boete die u daarvoor krijgt, wordt dan verrekend in het nieuwe rentepercentage. Hierin is het heel belangrijk om te kijken naar uw persoonlijke situatie. U moet de voors en tegens altijd zorgvuldig afwegen.

Historisch perspectief

Ondanks de stijging van de hypotheekrente in de afgelopen maanden, is de rente nog steeds heel laag vergeleken met de afgelopen decennia. Het kan dus lonen om te kijken wat de mogelijkheden zijn wat betreft het afsluiten of oversluiten van een hypotheek.

Hulp nodig?

Een hypotheek is maatwerk. Heeft u vragen over uw (toekomstige) hypotheek? Neem dan gerust contact met ons op. We gaan graag vrijblijvend met u in gesprek om te kijken wat de mogelijkheden zijn.