Skip to main content

Het aantal autodiefstallen stijgt aanzienlijk

auto diefstal

Niet alleen het aantal diefstallen van personenvoertuigen is toegenomen, ook motorfietsen, brom- en snorfietsen werden vaker weggehaald. Hierbij gaat het om een stijging van respectievelijk 39 en 38 procent.

Keyless-entry

Een ander opvallend feit: dieven hebben hun zinnen voornamelijk gezet op auto’s van drie tot vijf jaar oud. Dit komt waarschijnlijk omdat auto’s ouder dan vier jaar vaak geen extra alarmsysteem hebben. Bij veel automerken is de keyless-entry vaak relatief makkelijk te kraken.

Hoe kunt u de diefstal voorkomen? U kunt kiezen voor een (extra) CCV goedgekeurd alarmsysteem voor uw auto. Daarnaast kunt u overwegen om de keyless-entry uit te zetten. Hiermee verkleint u de kans op diefstal. Doe in ieder geval uw sleutel in een speciale hoes of metalen blikje en test of dit werkt.

Dekking?

Wat als uw auto toch gestolen wordt? Of als spullen of onderdelen van uw auto verdwijnen? Afhankelijk van de gekozen dekking, wordt (een deel van) de schade vergoed door de verzekering. Er zijn drie soorten autoverzekeringen: WA, WA + beperkt casco en allriskverzekering.

Een WA-verzekering is verplicht. Deze verzekering dekt alleen de schade die u veroorzaakt aan andere weggebruikers. Als u alleen WA verzekerd bent, dan krijgt u geen vergoeding bij diefstal. Bij een beperkte casco- en een allriskdekking krijgt u over het algemeen wel een vergoeding.

Dag- of nieuwwaarde

In de meeste gevallen keert de verzekering de dagwaarde van de auto uit. U kunt er ook voor kiezen om de nieuwwaarde van de auto te verzekeren, dan valt het uitgekeerde bedrag vaak hoger uit. Sommige verzekeraars stellen eisen aan de beveiliging van een auto voordat zij uitkeren bij diefstal. Dergelijke voorwaarden verschillen per verzekeraar.

Het is heel belangrijk dat u meteen aangifte doet als uw auto is gestolen. Dit kan via het Aangifteloket Gestolen Voertuigen op 088-0087444. Zo zijn de politie en uw verzekeraar meteen op de hoogte. Op die manier voorkomt u dat u aansprakelijk bent voor de eventuele schade die een dief met uw auto veroorzaakt.

Aangifte doen is niet alleen belangrijk voor uw verzekering, ook de politie kan daarmee aan de slag. Ongeveer 40 procent van de gestolen auto’s wordt namelijk teruggevonden. Toch fijn als uw auto daar ook bij zit.

Meer weten?

Heb u vragen over uw bestaande of een nieuwe autoverzekering? Neem dan gerust contact met ons op. We helpen u graag met een persoonlijk advies.