Skip to main content

Een snellere computer

Even snel wat bestanden bij elkaar zoeken voor een meeting, een oplossing voor een probleem Googlen of iets bestellen voor in huis, u doet het zonder erbij na te denken. Maar wat als uw computer ineens heel traag opstart of het laden van programma’s uren lijkt te duren? Dat werkt ontzettend op uw zenuwen. Er is een grote kans dat uw computer vol staat met programma’s die u niet meer nodig hebt.

In dit artikel vindt u een stappenplan om uw computer op te schonen. Als u dit regelmatig doet, dan voorkomt u dat de computer overvol raakt en daardoor traag wordt. Ook als u merkt dat uw computer meer tijd nodig heeft om op te starten, is het handig om even een schoonmaak uit te voeren. Zo voorkomt u ergernissen.

Stap 1: verwijder overbodige programma’s

Kijk eens kritisch naar alle programma’s op uw computer. Gebruikt u ze allemaal nog? Programma’s die u niet meer gebruikt, kunt u verwijderen. Hebt u een Windows-computer? Dan worden er gedurende de jaren vaak ook programma’s geïnstalleerd door uw computer. Veel van deze programma’s hebt u niet nodig en kunt u dus weer verwijderen. Zorg wel dat de Windows-programma’s die voor de besturing van uw computer zorgen, blijven staan.

Tip: Geek Uninstaller is een gratis tool voor Windows die u een overzicht geeft van ongebruikte programma’s.

Stap 2: maak ruimte

Naast overbodige programma’s staan er vaak ook heel veel bestanden op uw computer die u niet meer nodig hebt. Veel programma’s gebruiken bijvoorbeeld tijdelijke bestanden om bepaalde functies uit te kunnen voeren. Deze kunt u na een tijdje weggooien. Dat geeft ruimte en daarmee wordt uw computer ook weer een stuk sneller. U kunt hiervoor de optie ‘schijfopruiming’ gebruiken bij Windows.

Daarnaast hebt u ook vaak verschillende documenten en foto’s op uw computer staan die u niet meer nodig hebt. Denk bijvoorbeeld ook documenten die u als kladblaadje hebt gebruikt tijdens een meeting. Inmiddels hebt u ook een bestand met de uitgewerkte tekst. Het kladblaadje kan dan weg. Ook hebt u vaak verschillende foto’s die niet scherp zijn of die u om een andere reden niet wil bewaren. Door hier af en toe naar te kijken en bestanden weg te gooien, houdt u de schijf van uw computer opgeruimd.

Stap 3: standaard opstarten of niet?

Vaak start een computer meteen allerlei programma’s op wanneer u het apparaat aanzet. Hierdoor duurt het opstarten een stuk langer. Kijk hier eens kritisch naar en laat alleen programma’s die u echt nodig hebt meteen opstarten als u de computer aanzet. Het is bijvoorbeeld slim om de virusscanner wel meteen te laten draaien. Voor de andere programma’s kunt u uitschakelen dat ze meteen opstarten.

Ultieme tip: Een handig programma bij het opschonen van uw computer is CCleaner (te downloaden voor Windows en Mac). Er is een gratis versie van dit programma en een betaalde uitbreiding. Met de gratis versie kunt u uw computer al goed opschonen. Zo kunt u cookies en andere trackers verwijderen en overbodige bestanden en programma’s wissen.