Skip to main content

Schadevrije jaren: zo zit dat

In het meest ideale scenario rijdt u al jaren zonder schade. U hebt dan flink wat schadevrije jaren opgebouwd en daardoor krijgt u een flinke no-claimkorting op de premie van de autoverzekering. Hebt u wel schade gereden of hebt u schade veroorzaakt bij een andere auto? Dan krijgt u te maken met verschillende begrippen en regelingen rondom uw autoverzekering. Wij leggen u de belangrijkste begrippen en regelingen uit.

Schadevrije jaren

Om te beginnen de schadevrije jaren. Ieder jaar dat u geen schade claimt bij uw verzekeraar krijgt u één schadevrij jaar. Voor elk schadevrij jaar krijgt u extra korting op de premie van de verzekering, tot een bepaalde hoogte.

Bonus-malussysteem

Als u schade claimt, dan gaat u terug in schadevrije jaren en daardoor krijgt u ook minder korting op uw premie. Deze regeling heet het bonus-malussysteem. Door een schade te claimen bij uw autoverzekeraar zakt u vijf schadevrije jaren op de premieladder. Hebt u zestien schadevrije jaren of meer, dan zakt u bij schade altijd terug naar tien schadevrije jaren. U kunt hierdoor dus meer premie gaan betalen dan voor de schadeclaim.

De regels voor wat betreft het terugvallen in schadevrije jaren zijn bij alle verzekeraars hetzelfde. Hoeveel korting u krijgt voor de schadevrije jaren kan nog wel per verzekeraar verschillen. Het kan bijvoorbeeld afhankelijk zijn van uw leeftijd of het aantal kilometers dat u jaarlijks rijdt.

Door dit systeem is het soms lucratiever om kleine schades niet te claimen bij de verzekeraar en de geleden schade zelf te betalen.

Schadevrije jaren overdragen

Ieder jaar krijgt u van de verzekeraar een overzicht met het aantal schadevrije jaren. Hiermee kunt u aantonen hoeveel schadevrije jaren u hebt. Dat is handig als u bijvoorbeeld van verzekeraar gaat wisselen. Er is ook een centrale database waarin het aantal schadevrije jaren is opgenomen.

Veelgestelde vragen

Er zijn verschillende situaties waarin u vragen kunt hebben over de schadevrije jaren. Wij zetten een aantal veelgestelde vragen – en antwoorden – voor u op een rij.

 • Wat gebeurt er met mijn schadevrije jaren als ik een auto ga leasen?
  Als u geen eigen auto en verzekering meer hebt, dan vervallen de opgebouwde schadevrije jaren na drie tot vier jaar (afhankelijk van de verzekeraar). U kunt de schadevrije jaren vast laten leggen in een register, zo kunnen deze overgenomen worden door een andere verzekeraar. Dit geldt alleen bij verzekeraars die zijn aangesloten bij het Verbond voor Verzekeraars.
 • Wat gebeurt er als ik na een leasecontract weer een eigen auto koop?
  Dan is een verklaring van de leasemaatschappij (of werkgever als het om een zakelijke auto gaat) vaak voldoende om uw schadevrije jaren te behouden bij uw nieuwe verzekeraar. U moet dan wel de enige bestuurder van de leaseauto zijn geweest.
 • Wat gebeurt er met de opgebouwde schadevrije jaren als mijn partner overlijdt?
  De schadevrije jaren van uw partner kunnen dan worden overgeheveld op uw naam. U moet dan wel op hetzelfde adres wonen.
 • Wat gebeurt er met de opgebouwde schadevrije jaren als ik ga scheiden van mijn partner?
  De schadevrije jaren kunnen dan verdeeld worden. De verdeling wordt vaak bepaald door de polishouder.

Hebt u vragen over uw autoverzekering of uw schadevrije jaren? Of hebt u hulp nodig bij de afhandeling van schade? Neem dan contact met ons op.